суббота, 21 марта 2020 г.

Завдання 3 тижня дистанційного навчання Тема 3. Індивідуальний розвиток та вікова періодизація. Динаміка фізіологічного стану організму в період спортивної діяльності

Тема 3. Індивідуальний розвиток та вікова періодизація. Динаміка фізіологічного стану організму в період спортивної діяльності

1. Дати характеристику термінам: впрацьовування, мертва точка, друге дихання, передстартовий стан, розминка.

2. Дати характеристику вправам в залежності від об’єму активної м'язової маси.
2.     Чим статистичні вправи відрізняються від динамічних?
3.     В чому вимірюється енергетична потужність?
4.     Що таке циклічні вправи?
5.     Ациклічні вправи і їх характеристика
6.     В чому різниця аеробних і анаеробних вправ?
7.     Що таке мертва крапка?
8.     Дайте характеристику другому диханню.
9.     Що таке впрацьовування? Який стан організму під час навантаження?
10.    Чим характеризується передстартовий стан?
11.    Які особливі риси розминки?

7 комментариев:

  1. 1)Впрацювання - це поступове підвищення працездатності організму при роботі або перша фаза функціональних змін, що проходять під час роботи. Тісно пов’язані з процесом впрацьовування явища “мертвої точки” і “другого дихання”. Під час впрацьовування проходить адаптація організму до більш високого рівня діяльності за рахунок посилення діяльності всіх систем, які приймають участь в роботі.

    Велике значення для впрацьовування має виникнення специфічної для даної діяльності домінанти, яка забезпечує необхідну координацію всіх фізіологічних процесів в організмі. Важливу роль при впрацьовуванні відіграє автоматично діюча регуляція функцій. Чим сильніше працюють м’язи, тим сильніша пропріоцептивна і інтерорецепторна аферентація, рефлекторно регулююча діяльність органаізму.
    При виконанні фізичних вправі, для якіх характерна трівала напружено робота великого числа м'язових груп, например ходьба на лижах, ковзани, плавання, їзда на велосіпеді, вінікає Особливий стан організму, Який відомій під назв «мертва точка».

    Якщо людина зусиллям волі примушує себе продовжувати роботу, то, як правило, описані неприємні відчуття зменшуються або зовсім зникають, сили повертаються. Цей стан отримав название другого дихання.
    В залежності від того, які подразники є пусковими у виникненні передстартових реакцій, розрізняють передстартовий і власне стартовий стан. Виникнення першого з них пов'язане з переважаючою дією подразників другої сигнальної системи, другого -першої. Передстартовий стан виникає за декілька годин і навіть місяців перед відповідальними змаганнями; власне стартовий - безпосередньо перед стартом.


    Розминка - це комплекс спеціально підібраних вправ і процедур, які проводяться з метою повноцінної підготовки організму до запланованої роботи, а також відразу після завершення основної частини роботи, щоб забезпечити перехід організму до стану спокою (замінка).

    ОтветитьУдалить
  2. 2)До локальних відносяться вправи, в здійсненні яких бере участь менше 1/3 всієї м'язової маси тіла (стрільба з лука, з пістолета, певні гімнастичні вправи)

    До регіональнимотносятся вправи, в здійсненні яких бере участь приблизно від 1/3 до 1/2 всієї м'язової маси тіла (гімнастичні вправи, що виконуються тільки м'язами рук і поясу верхніх кінцівок, м'язами тулуба)

    Глобальниміназиваются вправи, в здійсненні яких бере активну участь більше 1 \ 2 всієї м'язової маси тіла (біг, веслування, їзда на велосипеді та ін.). Переважна більшість спортивних вправ відноситься до глобальних. Відповідно до типу сокращеніяосновних м'язів, які здійснюють виконання даної вправи, все фізичні вправи можна розділити відповідно на статичні і динамічні.
    2)Динамічна робота здійснюється при переміщенні тіла людини, її рук, ніг, пальців у просторі.
    Статична робота - процес скорочення м'язів, необхідний для підтримки тіла у визначеній позі та утримання знаряддя праці.

    ОтветитьУдалить
  3. 3)Вимірюється у Ватах.
    Потужність (N, P, W) — робота, що виконана за одиницю часу, або енергія, передана за одиницю часу:
    де N — потужність, А — виконана робота, t — проміжок часу, за який ця робота виконана.
    4)До циклічним вправам аеробного спрямованості відносяться швидка ходьба і повільний (оздоровчий) біг, плавання, лижі, їзда на велосипеді.

    ОтветитьУдалить
  4. 5)До ациклічним відносяться такі вправи, протягом виконання яких різко змінюється характер рухової актив. Вправами такого типу є всі спортивні ігри, спортивні єдиноборства, метання і стрибки, гімнастичні і акробатичні вправи, вправи на водних і гірських лижах, в фігурному катанні на ковзанах. Для ациклічних вправ характерні також різкі зміни потужності по ходу їх виконання. Це справедливо не тільки для змагальних, але і для тренувальних вправ (наприклад, повторне пробегание відрізків з різною швидкістю).
    Ациклічні руху представляють собою цілісні, закінчені рухові акти, які не пов'язані між собою, мають самостійне значення. Ациклічні руху відрізняються відносною короткочасністю виконання і надзвичайною різноманітністю форм. За характером роботи це переважно вправи, максимально мобілізують силу і швидкість скорочення м'язів. Між окремими ациклическими рухами немає органічного зв'язку, навіть якщо вони виконуються в певній послідовності. Повторення ациклического руху не змінює його суті, не перетворює його в циклічний.

    Ациклічним рухам, так само як і циклічним, властивий ритм, тобто закономірна послідовність окремих фаз, різних за тривалістю і зусиллям, з акцентом на основних частинах руху. Ациклічні вправи діляться на одноразові рухові акти і їх комбінації, на власне силові і швидкісно-силові вправи. Вони складають основний арсенал засобів таких видів спорту, як гімнастика, акробатика, бокс, штанга, спортивні ігри.
    6)На перший погляд різниця між аеробними і анаеробними вправами здається очевидною: використовуємо при виконанні вправи кисень, значить навантаження аеробне, не використовуємо - вправа анаеробне. Насправді грань між аеробного і анаеробної навантаженням дуже тонка. Справа в тому, що анаеробне вправа не може тривати довше 8-12 секунд. Саме на цей час вистачає запасу енергії в м`язах. Далі в якості палива почне використовуватися кисень. З іншого боку спочатку кожного аеробного вправи вироблення енергії виробляється без участі кисню. Отже, аеробне або анаеробна навантаження лягає на ваш організм залежить від: інтенсивності навантаження; від її тривалості.

    ОтветитьУдалить
  5. 7)"Мертва крапка" це момент коли мозок починає "дурити" що організм втомився і не може продовжувати роботу. Насправді Це просто захисна реакція організму, мозок прагне зберегти енергію для екстреного випадку.
    8)Напружена робота не може продовжуватися тривалий час. Через кілька хвилин, а при роботі максимальної потужності навіть через кілька секунд, в організмі настають зміни, які змушують його припинити м’язову діяльність. Ці зміни зумовлені невідповідністю між інтенсивною діяльністю рухового апарату і функціональними можливостями вегетативних систем організму, які забезпечують доставку кисню до працюючих м’язів. Внаслідок цього порушується внутрішньоклітинний обмін у центральній нервовій системі, в серці та м’язах і відбуваються значні зсуви у внутрішньому середовищі організму.

    ОтветитьУдалить
  6. 9)Впрацьовування. Поступове збільшення працездатності людини на початку виконання спортивних вправ називається впрацьовуванням. В цей час відбувається перебудова нейрогуморальних механізмів регуляції рухів і вегетативних функцій на новий, більш напружений режим діяльності та покращення координації рухів.
    10)В залежності від того, які подразники є пусковими у виникненні передстартових реакцій, розрізняють передстартовий і власне стартовий стан. Виникнення першого з них пов'язане з переважаючою дією подразників другої сигнальної системи, другого -першої. Передстартовий стан виникає за декілька годин і навіть місяців перед відповідальними змаганнями; власне стартовий - безпосередньо перед стартом.

    Інколи при вирішенні спеціальних задач, пов'язаних психологічною підготовкою юного спортсмена до відповідальних змагань, виділяють ще передзмагальний стан. Його початок - оголошення календарного виступів учнів на змаганнях.

    ОтветитьУдалить
  7. 11)Розминка являє собою комплекс нескладних вправ, який включає базові спортивні елементи. Вона виконується перед основним тренуванням і служить для розігріву м'язів і їх підготовки до майбутніх навантажень.

    Найчастіше для розминки використовуються кардионагрузки, інтенсивність яких поступово збільшується, але не зайвим буде включити в розминку розтяжку і розробку суглобів. Тривалість розминки може становити від 5 до 40 хвилин, залежно від специфіки наміченої тренування.

    Ефект від розминки збережеться приблизно стільки ж часу, скільки вона зайняла, тому починати основну тренування можна не відразу після розминки. Щоб виконати розминку вам не знадобляться спеціальні навички та підготовка, всі вправи, з яких вона складається, повинні бути максимально простими і зрозумілими.

    ОтветитьУдалить